absofuckinglutely

Be the kind of woman that when your feet hit the floor each morning the devil says "Oh Crap, She's up!"

En nostalgi-tripp

Kategori: I ett nötskal

För ett år sedan...

Kategori: I ett nötskal

Vem är du i en konflikt?

Kategori: I ett nötskal

En konflikt består av tre delar enligt konflikt-triangeln och ABC-metoden (Attitude, Behaviour & Content)Attityd
(din och andras syn) - Beteende (ditt och andras sätt att hantera och bete sig)  - Motsättning/Innehåll (Orsaken till konflikten) När vi möter en konflikt kan vi alltså fråga oss hur A-hörnet, B-hörnet, och C-hörnet ser ut i just den konflikt som vi befinner oss i.


I en konflikt kan människor bete sig olika, vilket du förmodligen märkt, både hos andra och hos dig själv. Vår primitiva del av hjärnan, den som säger "Uffa uffa uffa, me Tarzan, you Jane" vill antingen göra en av tre saker: Fly, Frysa eller Fightas. De tre F:n.


Vilket val människor gör beror givetvis på vilken sorts konflikt person befinner sig i. Men så finns det även fem tydliga roller som en person kan ta i sin konflikt. Olika människor väljer olika roller och därför är chansen stor att flera av dessa möter varandra i en konflikt.  Dessa tar Anita Grünbaum & Margret Lepp upp mer i bok Dracon i skolan om du är intresserad. Men de är dessa jag oftast går tillbaka till när jag är i närheten av en konflikt eller i en konflikt. Kalla mig hjärntvättad (efter konflikthanteringskursen) men det är riktigt intressant att försöka lista ut vem som är vem. Vem är jag? Vem är de andra?

  • Lejonet är den aggressiva, den egoistiska som ser en konflikt som en tävlan man ska vinna.

  • Sköldpaddan "drar sig in i sitt eget skal", flyr från konflikten och har inga behov att få någonting igenom.

  • Kamelen har egna behov och egna önskemål, men hävdar dem inte. Andras behov står i centrum, och han säger hellre "välj ni" än säger högt sina egna önskemål.

  • Räven är den listige, som söker medelvägen. Räven försöker medla och finna en kompromiss mellan parterna.

  • Ugglan är den viktigaste rollen i en konfliktsituation, om konflikten ska kunna lösas. Ugglan har egna och hävdar sina behov och önskemål, samtidigt som hon lyssnar och tar till sig andras. Ugglan nöjer sig dock inte med det, utan söker alternativa lösningar, så att alla vinner.

Jag tror verkligen att det finns stora fördelar med dessa "djur", att veta vilka du är i samspel med, att veta vilka du har att göra med, ja, det kan förenkla hur du själv beter dig vid en konflikt och hur du själv hanterar situationen och de som är inblandade med dig, din motpart. För de flesta konflikterna är ju sådana som du skulle vilja lösa eller hur? Kanske är det något att pröva nästa gång du hamnar i en konflikt?