absofuckinglutely

Be the kind of woman that when your feet hit the floor each morning the devil says "Oh Crap, She's up!"

Karin 1 Bacillerna 0

Kategori: Recept

Några av de viktigaste källorna till antioxidantia från frukt- och grönsaksvärlden. (Antioxidantia tros kunna förebygga sådant som hjärt- och kärlsjukdomar, förtidigt åldrande och cancer)

  • Tomater: innehåller det antioxiderande ämnet lykopen, Tomatpuré eller ketchup är att föredra framför färska tomater genom att lykopen frigörs av värme.

  • Blåbär, tranbär, jordgubbar, hallon: Dessa bär är fulla av antioxidanter. Svenska blåbär innehåller t.ex. tre gånger mer antioxiderande antocyaniner än något annat livsmedel.

  • Avokado: sänker och förbättrar kolesterolvärdena i blodet. Dessutom är den rik kalium som skyddar blodkärlen.

  • Broccoli: innehåller ett stort antal olika antioxidanter: Sulforafan, C-vitamin, betakaroten, glutation och lutein. Är dessutom rik på krom som är viktigt för regleringen av insulin och blodsocker

  • Citrusfrukter: Apelsiner är en bra källa till C-vitamin och andra antioxiderande ämnen. Grapefrukt reducerar genom en ovanlig fiber kolesterol och tros kunna få åderförkalkning att gå tillbaka.

  • Lök: Rik på antioxidanter och kan dessutom minska mängden av det farliga kolesterolet och höja andelen av det goda. Röd och gul lök är de livsmedel som är rikast på quercetin, ett antioxiderande ämne, som hämmar vissa enzym som bidrar till cancertillväxt. Querceting är dessutom inflammationshämmande och motverkar bakterier, virus och svampar.

  • Morötter: Färgämnet betakaoten i morötterna är antioxiderande och förebygger flera allvarliga sjukdomar.

  • Vindruvor: innehåller cirka 20 kända antioxiderande ämnen. Ämnena är som rikats i skalet och kärnorna. Du kan avgöra hur mycket en druva ungefär innehåller genom att titta på färgen. Ju kraftigare färg desto mer antioxidanter.

  • Spenat: Rik på bl.a. järn, folsyra, betakaroten och lutein.

Kommentera inlägget här: